2019 ve 2020 yılları verileri karşılaştırıldığında Türkiye’de e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının gözle görülür biçimde artığını söylemek mümkün. 2019 yılında 68 bin 450 işletme e-ticaret yaparken, 2020 yılında %270 artış göstererek 256 bin 800 sayısına yükselmiş. Firma sayısının bu şekilde artış göstermesi e-ticarette başarı şansı düşürmekte. E-ticarete yeni başlayanlar için bu yazımızda kısa kısa başarılı olmanın bazı yollarından bahsedeceğiz. Bazı yollar diye belirtelim çünkü e-ticarette başarı olmanın birçok yolu var ve bir yazıya sığmayacak kadar uzun.
E-ticarette başarı olmanın yolları hakkında birçok firma blog içerik üretmiş. Gelin biz başarılı olmanın yollarına geçmeden önce neden başarısız oluruz bundan bahsedelim. 2020 yılında birçok girişimci ve işletme pandemi nedeniyle e-ticaret satışlarında patlama yaşandı diyerek koştur koştur E-ticaret paket yazılımı satan firmaların kapısını çaldı. E-ticaret yapan firma sayısı %270 artmış dile kolay. Sizce bu firmalar öncesinde araştırma yaptı mı ? Bizce hayır. Sektörüm E-ticarete uygun mu ? E-ticarete girmek için yeteri kadar yatırım bütçesi hazır mı ? Hedef kitlem benim E-ticarette olmamı istiyor mu? E-ticaret yapabilmek için yeterli personelim var mı ? E-ticarette olan rakiplerim? Hangi E-ticaret alt yapısını kullanmalıyım? v.b birçok cevaplaması gereken soru. Türkiye’de E-ticarete giren firmaların %81 ilk yıl sonunda paket yenilemesini yapmıyor ve e-ticaretten vazgeçiyor. Cevaplamadan başlanan sorular sadece sürekli online satışların arttığını anlatan paket yazılımı yapan firmalara yeni müşteri kazandırıyor. Pekala başarısız olmamak için Ne yapılmalı? Online mağazanızı da fiziksel bir mağaza gibi değerlendirmeli ve fizibilite çalışmalarını tam anlamıyla yapmalısınız.
Şimdi E-ticarete yeni başlayacak veya başarılı olmaya çalışanlar için temelde dikkat edilmesi gereken bazı konulardan bahsedelim.
E-ticaret Altyapısı
Fiziksel ürün,abonelik veya sanal ürünler satmaya karar verdiniz. İlk yapmanız gereken size en uygun e-ticaret alt yapısını seçmek. Araştırmaya başlamadan önce hedeflerinizi, tecrübelerinizi hatta kabiliyetinizi göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. Ör: Pazar Yerlerinde (trenyol,n11v.b) satış yapmayı düşünüyor musunuz? Web geliştirme alanında ne kadar kabiliyetiniz var? Daha önce E-ticaret yönetimi yaptınız mı? Bunların hepsini cevaplayıp size en uygun alt yapıyı tercih edebilirsiniz.
E-ticaret platformu tercih ederken dikkat edilmesi gereken birkaç başlık;
- Ödeme Yöntemi: Müşterilerinize birden fazla ödeme yöntemi sunmalısınız,
- Kargo Entegrasyonu: Tüm kargo seçenekleri olmalı ve siz entegrasyon ile kolay takip etmelisiniz,
- Raporlama ve Analiz: Satışlarınızı günlük, aylık v.b raporlama yapmalısınız.
- Kategori oluşturabilme özelliği: Birden fazla çeşit ürün satıyorsanız, kategorileri düzenleye bilmelisiniz.
- Ürün Sayfası Özelleştirme: Ürüne özel kargo, kampanya seçenekleri v.b
- Güvenlik : Kullanıcı bilgileri, ödeme güvenliği gibi üst düzey güvenlik önlemleri almalısınız.
Size en uygun platforma karar vermeden önce en iyi e-ticaret platformları yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kullanıcı Deneyimine Uygun Arayüz Tasarımı
Kullanıcı deneyimine uygun arayüz tasarımı ve iyi bir e-ticaret altyapısı başarı kapısının anahtarlarından. Müşterileriniz online mağazanızda hiç zorlanmadan aradığını ürünü bulmalı ve siparişini en kısa zamanda gerçekleştirmeli. Site içerisinde kullanıcıların hareketlerini ölçümleme yapmalısınız. Arayüz tasarımda bu ölçümlemeleri dikkate alarak iyileştirmeler yapmalısınız. Başarılı kullanıcı deneyimine uygun siteye sahip olmak için;
- İyi kurgulanmış kategorizasyon sistemi,
- Site içi kolay navigasyon,
- Anasayfa ve kategori sayfa tasarımı,
- Mobil uyumlu tasarım,
- Kaliteli ürün fotoğrafı ve açıklaması,
- Güvenli ödeme yöntemleri açıklaması
- Kargo bilgilendirmesi
- Müşteri online destek sistemi
- Site içi arama özelliği,
bu özelliklere dikkat edebilirsiniz. Arayüz tasarımları sektöre ve ürüne göre değişebilir. Mutlaka belli aralıklarla raporlama yapmalı ve arayüz tasarımını sürekli geliştirmelisiniz.
Google Reklamları
Online mağazaların da fiziksel mağazalar gibi ziyaretçilere ihtiyacı vardır. Dijital pazarlamada biz buna trafik diyoruz. Dijitalde yer edinebilmek için google reklamlarını kullanmak kaçınılmaz. Hedef kitleniz ürünlerinizi aradığında sitenizi bulabilmeli, yani sitenize alakalı trafik çekmelisiniz. Kullanmanız gereken google reklamlarının bazıları;
- Google Arama Ağı Reklamları
- Alışveriş Reklamları
- Görüntülü reklamlar
- Video Reklamları
Sosyal Medya ve Sosyal Medya Reklamları
Sosyal Medyanın temeli paylaşmak üzerine kurulmuştur;
Bu mecralar online mağazanız için ürünlerinizi sunmanızı, müşterileriniz ile konuşmanızı, potansiyel müşterilerinizi keşfetmenizi ve yeni kitlelere erişmenizi sağlar.
Online mağazanız için doğru reklam verme amacını, edindiğiniz verilerle hedef kitlenizi, firmanıza en uygun mecrayı ve bütçenizi belirlemelisiniz.
Kreatif reklam içeriklerinizi uygun formatlarda yayınladıktan sonra ölçümleme, raporlama ve online itibar yönetiminin de dahil olduğu birçok alanda etkin olmalısınız..