Ads ve AdSense: Arasındaki Fark Nedir?

Tıklama başına ödeme pazarlaması dünyasında yeniyseniz, kullanılan terminoloji genellikle kafa karıştırıcı olabilir. Pek çok endüstri terimi, marka adı ve yeniden marka ile her şeyin ne anlama geldiğini anlamak çok zor görünebilir.

Tıklama başına ödeme endüstrisindeki yaygın bir sorun, Google Adss ile AdSense arasındaki farkı bilmektir. İşleri daha da kafa karıştırıcı hale getirmek için yakın zamanda hizmetlerinin adını değiştirdiler. Adss, Google Ads olarak yeniden adlandırıldı ancak aynı anlama geldikleri için bu makale boyunca bunları birbirinin yerine kullanacağız.

Her iki hizmet de arama motoru devi Google tarafından oluşturulsada her ikisi de tamamen farklı kişiler tarafından kullanılmaktadır. İki hizmet arasındaki büyük farkları anlamanıza yardımcı olmak için nasıl çalıştıklarına ve kimler için uygun olduklarına derinlemesine bakalım.

Tıklama başına ödeme sektörüne yeni giren biri olarak, iki hizmet arasındaki farkı bilmek çok önemlidir. Bunu yaparak, ortalama tıklama başına maliyetinizi düşürürken kampanya sonuçlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz.

Peki, Adss ile AdSense arasındaki fark tam olarak nedir ve web sitenizden en iyi şekilde yararlanmak için nasıl kullanılmalıdır?

Başlamak için ikisi arasında en popüler hizmet olan Google Adss’e (şimdi Google Ads olarak bilinir) bir göz atalım.

Google Ads Nedir?

2000 yılında 23 Ekim’de başlatılan Adss, devrim niteliğindeki arama motorunu piyasaya sürdükten sonra Google’ın ilk pazarlama hizmetlerinden biriydi. Bugün Google Ads, Google’ın gelirinin %78’ini sağlayarak, Google’ı açık ara en karlı departmanları haline getiriyor.

Adss’ten elde edilen gelirlerin son on yılda yıldan yıla arttığı göz önüne alındığında, Google Adss daha da büyüyecek. Adss’ün ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında hiçbir fikriniz yoksa, dikkat edin! Var olan en güçlü çevrimiçi pazarlama hizmetlerinden birini kaçırıyorsunuz.

Hizmetin kendisi, öncelikle Google’ın arama motorunda veya görüntülü reklam ağında reklam vermek isteyen reklamverenlere yöneliktir. Giriş engellerinin düşük olması sayesinde hemen hemen her işletme, ürün ve hizmetlerinin reklamını yapmak için Adss’ü kullanabilir.

Çevrimiçi kullanıcıları konum, yaş, cinsiyet ve diğer tüm demografik özelliklere göre seçici olarak hedefleme yeteneğiyle, çevrimiçi reklamcılık hiç bu kadar kolay olmamıştı. Bu, işletmelerin yalnızca ilgili tüketicileri hedef almasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çok para kazandırabilir.

İşletmeler, bütçelerini yalnızca ilgili tüketicileri hedeflemek için kullanarak yatırım getirilerini kolayca iyileştirebilir. Sonuçta, yalnızca Konya’daki müşterilere ürün gönderiyorsanız,  İzmir’den ziyaretçi çekmenin ne anlamı var?

Şimdi, bir Adss hesabına kayıt olmadan önce, muhtemelen en iyisi Google Adss’ün nasıl çalıştığına daha yakından bakmaktır. Perde arkasında neler olup bittiğini net bir şekilde anlamadan, AdSense’i anlamakta zorluk çekebilirsiniz.

Google Adss Nasıl Çalışır?

Basitçe söylemek gerekirse, Adss, reklamverenlerin ürünlerini ve hizmetlerini tüketicilerle eşleştirmesine yardımcı olarak çalışır. Bu, öncelikle, reklamverenlerin Google’ın arama motorunda anahtar kelimeler ve reklam alanı için teklif vermesine izin vererek yapılır. Karşılığında, reklamverenler; reklamlarının aldığı her tıklama için ödeme yapar ve Google, kâr elde eder.

Bazı endüstriler çok rekabetçi olabileceğinden, bu, reklamverenlerin reklamlarını Google’ın arama motorunda görüntüleme hakkı için sürekli olarak diğer reklamverenlere karşı teklif verdiği anlamına gelir. Ne kadar teklif verdiklerine ve anahtar kelimenin ne kadar rekabetçi olduğuna bağlı olarak, reklamlarının hangi konumda görüntüleneceğini belirleyecektir.

Yazım itibariyle, 4’ü sonuçların üstünde ve kalan 4’ü altta olmak üzere, anahtar kelime başına 7 adede kadar reklam alanı olabilir. Açıkçası, herkes 1 numara olmak istiyor çünkü bu nokta en çok görüntülemeyi ve dolayısıyla en çok tıklamayı alacak. Ne yazık ki, herkes rakiplerini geride bırakamaz ve bazen bunu yapmak ekonomik değildir. Ancak, 3 veya 4 konumunda bir reklama sahip olmak, çok daha düşük bir fiyat karşılığında sabit miktarda tıklama sağlayabilir.

Bir kullanıcı, reklamverenin teklif verdiği anahtar kelimeyi girdiğinde; onların reklamı görüntülenecektir. Örneğin, bir kullanıcı “sütlü çikolata” için arama yaparsa, reklamverenlerin o anahtar kelime için oluşturduğu reklamlar görünür. Adss anahtar kelime eşleme türünün kullanıldığına bağlı olarak, reklamın başka hangi anahtar kelimelerde görüntüleneceğini de belirler.

Kullanıcı bir reklama her tıkladığında, anında reklamverenin web sitesine yönlendirilecektir. Reklamınız ilk 4 reklam noktasında gösteriliyorsa, web sitenizin çok sayıda yüksek kaliteli trafik alacağı anlamına gelir. SEO gibi diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında bu, Google’da ilk sayfaya ulaşmanın hızlı bir yolu olabilir.

Birçok reklamveren ve işletme, Google’ın Adss hizmetini kullanarak, çevrimiçi pazarlama çabalarını ve genel kârlarını artırmada büyük başarı elde etti.

AdSense Nedir?

Artık, Adss’ün işletmelerin çevrimiçi reklam vermesine nasıl yardımcı olabileceğini iyice anladınız; Google’ın diğer hizmetine bir göz atmanın zamanı geldi: AdSense.

Google Adss’e benzer şekilde, AdSense çok yakından ilişkilidir ve aynı tıklama başına ödeme kategorisine girer. Adss’ten 3 yıl sonra 18 Haziran 2003’te piyasaya sürülen AdSense, Google’ın görüntülü reklam ağlarının boyutunu artırmak için kullandığı akıllı bir hizmettir.

Çok paranız varsa ve popüler bir sektörde iseniz, Google’ın arama motorunda reklam vermek harikadır. Peki, fiyatlar çok pahalı hale geldiğinde veya yeterli aylık arama hacmi olmadığında ne olacak?

Arama motorlarının çok popüler olduğu eski günlerde, reklamverenler; sektörleriyle ilgili tek tek web sitelerinde reklam göstermek zorundaydı. Bu, yüzlerce web sitesiyle iletişim kurmak ve reklamlarını gösterebilmeleri için fiyat pazarlığı yapmak anlamına geliyordu.

Süreci hızlandırmak ve herkesin zamandan tasarruf etmesini sağlamak için Google, web yöneticilerinin sitelerinde Google reklamları göstermesine olanak tanıyan bir hizmet icat etti. Web yöneticisi, web sitesine küçük bir kod parçası yükler ve Google, kullanıcılarına otomatik olarak reklam görüntüler.

Reklamverenler daha sonra reklamlarının yalnızca Google’da görüntülenmesini mi yoksa 3. taraf web sitelerini dahil etmek mi istediklerini seçebilirler. “Google’ın görüntülü ağı” olarak adlandırılan bu ağ, reklamverenlerin reklam maliyetlerini düşürürken aynı zamanda görünürlüğü artırmaları için harika bir yoldur.

Bu, yalnızca Google’ın arama motorunda bir reklam yayınlamak ile Google’ın görüntülü reklam ağını dahil etmek arasındaki fiyat farkını gösterir. Gördüğünüz gibi, Google’ın arama motorunda bir reklam yayınlamanın fiyatı tıklama başına ….lira civarındayken, görüntülü reklam ağında …… lira ile biraz daha ucuz. (Muhammed ekleyecek)Bu, reklamverenler için çok daha düşük bir maliyetle reklam vermelerine olanak tanıdığı için harika bir haber.

Bu aynı zamanda web sitesi sahipleri için de iyi bir haber çünkü bir kullanıcı reklamlarından birine her tıkladığında gelirin belirli bir yüzdesini kazanmalarını sağlıyor.

Google AdSense Nasıl Çalışır?

Google AdSense’in nasıl çalıştığını anlamak, hem web sitesi sahipleri hem de reklamverenler için çok önemlidir. Bir web yöneticisinin AdSense’i kullanmaktan nasıl yararlanabileceğini açıklayan bir örnek:

Ahmet’in ayda 10.000’den fazla ziyaretçi alan tıklama başına ödeme yönetimiyle ilgili bir web sitesine sahip olduğunu varsayalım. Ahmet, tıklama başına ödeme reklamcılığı konusunda bir geçmişe sahiptir ve düzenli olarak ipuçları yayınlar ve okuyucularına kampanyalarının nasıl daha iyi performans göstermesine ilişkin önerilerde bulunur. Ahmet’in web sitesi oldukça iyi durumda ve büyük bir takipçi kitlesine sahip ancak Ahmetl kendi sitesinden hiç para kazanmıyor.

Web sitesine gelen trafikten para kazanmak için ücretsiz bir Google AdSense hesabına kayıt olmaya karar verir. Hesabını kaydettikten ve kodu web sitesine yükledikten sonra, tıklama başına ödeme ile ilgili dinamik reklamlar otomatik olarak gösterilir.

Okuyucular web sitesini ziyaret ederken, bazı kullanıcılar gösterdiği reklamlarla ilgilenebilir. Bir kullanıcı reklamlardan birini her tıkladığında, Ahmet tıklama başına maliyetin %68’ini kazanır. Tıklama başına ödeme sektöründe olduğu için bu anahtar kelimelerin maliyeti tıklama başına onlarca liraya kadar çıkabilir.

Şimdi, fiyatlar düzenli olarak değişebileceği için Ahmet’in her zaman paranın %68’ini alacağını söylemiyoruz. Ancak, tıklama oranına bağlı olarak bu, Ahmet’in web sitesinden gelir elde etmesinin kolay bir yoludur.

Google görüntülü reklam ağını kullanmakla ilgilenen reklamverenler, tıklama başına daha ucuz maliyetlerden de yararlanabilirler. Görüntülü reklam ağını Adss hesapları aracılığıyla etkinleştirerek, reklamları, AdSense’e kaydolmuş üçüncü taraf web sitelerinde otomatik olarak görüntülenecektir.

Google Adss Ve AdSense Karşılaştırması

Şimdi ikisi arasındaki farkları anlıyorsunuz; her iki hizmetin de farklı taraflarca kullanıldığı açıktır.

Size ikisinin kısa bir özetini vermek için hatırlamanız gereken tek şey şudur:

Google Adss, ürünlerini veya hizmetlerini müşterilere çevrimiçi olarak tanıtmak isteyen reklamverenler tarafından kullanılır.

  • Adss, reklamverenlerin arama ve görüntülü reklamlar aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olur.
  • Reklamverenler, aldıkları her Adss tıklaması için Google’a ödeme yapar.
  • Google AdSense, web sitelerinde reklam görüntüleyerek trafiklerinden para kazanmak isteyen web yöneticileri tarafından kullanılır.
  • AdSense; 3. taraf yayıncıların, AdSense programına kaydolarak web sitelerinden para kazanmalarına olanak tanır.
  • Web yöneticileri, bir tıklama aldıklarında, Adss ortalama tıklama başına maliyetinin bir yüzdesini alırlar.

Her iki hesabı aynı anda kullanmak mümkün olsa da, çok nadirdir. Çoğu kişi ya ürününün reklamını yapmak ister ya da diğer insanların reklamını yapmak ister, ikisini birden değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir