Reklam Alaka Düzeyi Tanıları Nedir?

Sosyal medya platformlarında verdiğiniz reklamlar (Facebook/Instagram) hedef kitlenizle alakalı olmalıdır. Alakalı reklamlar ile harcanan bütçe arasında ters orantı vardır. Yani yayına giren reklamın, hedef kitlenizle alaka düzeyi yüksek ise daha az harcama gerçekleştirirsiniz. Ek olarak hedef kitleyle alaka düzeyi yüksek olan reklamlar daha fazla sonuç getirir.

Reklamınız yayınlanacakken de sistem ilk olarak hedef kitleye gösterilen reklamın, hedef kitleyle ne kadar alakalı olduğuna bakar. 

Bu doğrultuda oluşturulan reklam alaka düzeyi tanıları; reklam kampanyalarınızda yapmış olduğunuz hataları tespit etmenize olanak sağlar. Böylece performans alamadığınız noktaları ölçümleyerek kampanyalarınızı iyileştirmede size yardımcı olur.

Reklam alaka düzeyi tanıları; belirlemiş olduğunuz tarih aralığındaki reklamlarınızın, geçmiş performanslarını ölçümler. Ölçümlemelerde zayıf performans gösteren reklamları belirlersiniz.

Ölçümlemeler sonucu size; ortalama, ortalamanın altında ve ortalamanın üstünde veriler sunar. Bu 3 tanı şunlardır: 

  • Kalite Sıralaması
  • Etkileşim Oranı Sıralaması 
  • Dönüşüm Oranı Sıralaması
  1. Kalite Sıralaması

Kalite sıralaması; reklamınızın gösterildiği hedef kitle tarafından algılanan kalitesinin, aynı hedef kitle için yarışan diğer reklamlara göre nasıl olduğunu gösterir.

Yayın sistemi bunu analiz ederken reklamı görüntüleyen veya gizleyen kişilerden gelen görüşler ile kullanılan dil, etkileşim tuzağı olup olmadığı gibi birçok materyali de değerlendirir. Değerlendirmeler sonucu kalite sıralamasındaki yerinizi size sunar.

Detaylı Bilgi: https://www.facebook.com/business/help/303639570334185 

  1. Etkileşim Oranı Sıralaması

Etkileşim oranı sıralaması, reklamınızın beklenen etkileşim oranının aynı hedef kitle için yarışan diğer reklamlara göre nasıl olduğunu gösterir.

Beklenen etkileşim oranı: Reklamınızla karşı karşıya gelen bir kişinin tıklama, etkileşimde bulunma, mesaj atma, yorum yapma, reklamı genişletme veya diğer arkadaşlarına gönderme gibi davranışlarından bulunma olasılığıdır. 

Detaylı Bilgi: https://www.facebook.com/business/help/2351270371824148 

  1. Dönüşüm Oranı Sıralaması

Dönüşüm oranı sıralaması; yayınlanan reklamınızın gösterildiği hedef kitle ile aynı hedef kitle için rekabette olan diğer reklamlara göre beklenen dönüşüm oranının nasıl olduğunu belirtir.

Beklenen dönüşüm oranı, reklamınızı görüntüleyen hedef kitlenin reklam optimizasyonunda belirlediğiniz dönüşümü gerçekleştirme olasılığını simgeler.

Yüksek fiyatlı veya satın alma kararını uzatan ürünlerin (ev, mobilya, araba vb.) dönüşüm oranları daha düşüktür. Düşük fiyatlı satın alma karar sürecini uzatmayan ürünlerin (ayakkabı, çikolata vb.) dönüşüm oranları ise daha yüksektir.

Detaylı Bilgi: https://www.facebook.com/business/help/617529305373441

Bu Verileri Nerede Görebilirim?

Bu verilere 500 veya daha fazla gösterim alan reklamlarınız için erişebilirsiniz. Reklam yöneticisi üzerinden reklamlar sütununa geçmelisiniz. Daha sonra sütunlar bölümünden “Performans” ayarını seçmelisiniz. Seçtikten sonra reklamlarınızla ilgili bahsettiğimiz verilere ulaşabilirsiniz.

Nasıl Yorumlamalıyım?

Bahsettiğimiz 3 veri vardı. Bunlar; ortalama, ortalamanın altında ve ortalamanın üstündeki veriler. Bu veriler ile reklamlarınızı kendiniz yorumlayabilirsiniz veya Facebook’un sunmuş olduğu tablodaki önerileri yerine getirebilirsiniz.

Reklam Alaka Düzeyi TanılarıNedenlerTavsiyeler
Kalite SıralamasıEtkileşim Oranı SıralamasıDönüşüm Oranı Sıralaması
Ortalama veya üstüOrtalama veya üstüOrtalama veya üstüHepsi bu kadar!Reklam verme amacınız için optimize edin.
Ortalamanın AltındaKullanamazReklam düşük kaliteli olarak algılanıyor. Kreatif varlıklarınızın kalitesini iyileştirin veya reklamınızı yüksek kaliteli olarak algılama olasılığı yüksek bir hedef kitleyi hedefleyin. Kreatifinizde düşük kaliteye neden olan özelliklerden kaçının.
Ortalama veya üstüOrtalama veya üstüOrtalamanın AltındaReklam dönüşüm sağlamıyor. Reklamınızın veya tıklama sonrası deneyiminizin eylem çağrısını iyileştirin veya satın alma niyeti yüksek bir hedef kitleyi hedefleyin. Bazı ürünler ve hizmetler doğal olarak diğerlerine göre daha düşük dönüşüm oranları sergileyecektir. Dönüşümleriniz beklentilerinizi karşılıyorsa reklamınızda değişiklik yapmanız gerekmeyebilir.
Ortalama veya üstüOrtalamanın AltındaOrtalama veya üstüBu reklam ilgi çekmiyor.Reklamınızın hedef kitlenizle alaka düzeyini iyileştirin (örneğin reklamınızı daha ilgi çekici veya göz alıcı hale getirerek) veya bu reklamla etkileşim kurma olasılığı yüksek bir hedef kitleyi hedefleyin.
Ortalamanın AltındaOrtalama veya üstüOrtalama veya üstüReklam düşük kaliteli olarak algılanıyor. Kreatif varlıklarınızın kalitesini iyileştirin veya reklamınızı yüksek kaliteli olarak algılama olasılığı yüksek bir hedef kitleyi hedefleyin. Kreatifinizde düşük kaliteye neden olan özelliklerden kaçının.
Ortalama veya üstüOrtalamanın AltındaOrtalamanın AltındaReklam ilgi çekmiyor veya dönüşüm sağlamıyor. Hem reklamınızın hedef kitlenizle alaka düzeyini (örneğin reklamınızı daha ilgi çekici veya göz alıcı hale getirerek) hem de reklamınızın veya tıklama sonrası deneyiminizin eylem çağrısını iyileştirin. Alternatif olarak, reklamınızla etkileşime geçerek dönüşüm gerçekleştirme olasılığı yüksek bir hedef kitleyi hedefleyebilirsiniz.
Ortalamanın AltındaOrtalamanın AltındaOrtalama veya üstüReklam düşük kaliteli olarak algılanıyor ve ilgi çekmiyor. Kreatif varlıklarınızın kalitesini iyileştirin ve hedef kitleniz için daha alakalı hale getirin (örneğin daha ilgi çekici veya göz alıcı hale getirerek). Alternatif olarak, reklamı yüksek kaliteli ve alakalı olarak algılama olasılığı yüksek bir hedef kitleyi hedefleyebilirsiniz. Kreatifinizde düşük kaliteye neden olan özelliklerden kaçının.
Ortalamanın AltındaOrtalama veya üstüOrtalamanın AltındaBu reklam bir tıklama tuzağı veya tartışmalı bir içeriğe sahip. Reklamınızı, tanıtımını yaptığınız ürünü veya hizmeti daha açık biçimde temsil edecek şekilde düzenleyin. Bazı ürünler ve hizmetler doğal olarak diğerlerine göre daha düşük dönüşüm oranları sergileyecektir. Kreatifinizde düşük kaliteye neden olan özelliklerden kaçının.
Ortalamanın AltındaOrtalamanın AltındaOrtalamanın AltındaHer alanda iyileştirmeler yapılması gerekiyor.Farklı hedefleme stratejilerini, kreatifleri, optimizasyon hedeflerini, tıklama sonrası deneyimleri vb. test etmeyi deneyin.

Kaynak: Meta Reklam Alaka Düzeyi Tanıları

Unutulmamalıdır ki 500 gösterim altı olan reklamlarınız gösterilmeyecektir. Ayrıca size sunulan veriler ise son 35 günü içermektedir. 

İyi sonuç aldığınızı düşündüğünüz reklamların verileri ortalamanın altında gelirse es geçebilirsiniz. Fakat istediğinizi sonucu alamadıysanız; sunulan tanılara göre yapmış olduğunuz hataları tespit edip, kampanyalarınızı iyileştirmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir